• Advent - predvianočný čas
          • Advent - predvianočný čas


          • Štvortýždňové obdobie adventu je pred slávením Vianoc. Adventná doba nie je našťastie len časom nákupnej horúčky. K súčasným Vianociam patria aj vianočné symboly. Jedným z nich  je aj vianočný stromček, adventný veniec. Rozlievajúce sa svetlo z horiacich sviec vyjadruje prichádzajúceho Krista. Medzi zvyky patrí aj výroba vianočných jasličiek.. Do dnešného dňa tiež prežíva zvyk posielať priateľom alebo známym pri príležitosti vianočných sviatkov vianočné pozdravy. Dnešné Vianoce si bez pozdravov nevieme predstaviť. Tradičný je aj výber štedrovečerných jedál. Štedrovečerný stôl symbolizuje hojnosť. Pod obrus dávame peniaze , aby ich v budúcom roku bolo viac.

            Aj žiaci v našej škole si počas štyroch týždňov pripomínali tieto tradície.

            Prvý adventný týždeň sme pre žiakov pripravili besedu o zvykoch a tradíciách,  ktoré si ľudia pripomínali na Katarínu, Ondreja, sv. Barbory a Lucie. Pripomenuli si to rozprávaním, pozeraním filmov, zábavou, kvízmi a spoločnou prípravou koláča. Na Ondreja sme liali roztopený vosk cez kľuč  do studenej vody, aby vzniklo povolanie ,,budúceho manžela“. Spoločne sme naaranžovali adventný veniec a zapálili prvú adventnú sviečku.

            V druhom adventnom týždni  sa žiaci  pripravovali na príchod Mikuláša. Mikuláša sme privítali pri Obecnom úrade rôznymi pesničkami, básničkami, aby sme  sa takto mohli poďakovať za darčeky a balíčky od neho. Na záver sme spoločne rozsvietili vianočný stronček.

            Tretí adventný týždeň sme začali ,,Vianočnými dielňami“. Tam si žiaci mohli pripraviť darčeky pre svojich najbližších. Vyrábali sme pohľadnice, svietniky, sviečky a rôzne ozdoby na vianočný stromček, ktorými sme  si spoločne aj stromček vo vestibule vyzdobili. Na záver sme sa presunuli do vianočnej pekárne, kde sme napiekli medovníčky na vianočné posedenie.

            Posledný adventný týždeň bol plný prekvapení. Pod stromčekom si žiaci našli rôzne hračky, písacie potreby. Potešili sa aj zo spoločenských hier a lega. Pri slávnostne prestretom stole sme si zaspievali pieseň ,,Tichá noc,“. Na záver sme si pochutnali na slávnostnom obede, vlastnoručne vyrobených medovníčkoch a dobrotách. Adventný týždeň sme zakončili diskotékou a tešili sa na vianočné prázdniny.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Gerlachov
        • 0910885191 0527885192
        • Mlynská 21, 059 42 Gerlachov, okres Poprad Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje