• Deň jablka
          • Deň jablka

          • Zdravá vyživa je základ zdravia

            Dňa 21.10.2022 sme si v našej škole ZŠ s MŠ Gerlachov pripomenuli Deň jablka a zdravej výživy. Rôznymi aktivitami sme sa snažili sprostredkovať deťom význam jabĺčka – ako o veľmi zdravom ovocí a dôležitosť zdravej stravy pre naše zdravie. V úvode sa deti aktívne zapojili do rozhovoru o jablku. Rozprávali sme sa  ako si môžeme vychutnávať jablká:  jesť surové, v šalátoch, v jablkových koláčoch, džúsoch... Veľmi veľa výživných látok sa nachádza v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať.  Deti postupne pomenovávali a spoznávali ovocie a zeleninu hmatom, čuchom i chuťou.  Potom sme si spoločne zaspievali pesničku o ovocí „Oberaj, ovocie, oberaj“ a zarecitovali básničku o hruške. Pri ochutnávke ,,uhádni, čo ješ“  sme deťom zaviazali oči, aby ochutnali nielen svoje obľúbené ovocie, ale mali možnosť ochutnať aj  niečo nepoznané. Následne sa deti rozdelili do skupín, kde každá skupina so svojou pani učiteľkou pripravila zdravú ochutnávku. Deti z materskej školy pripravili do malých pohárikov cheesecake s tvarohom a ovocím, žiaci prvého ročníka ovocný šalát, druháci pripravili ,,jednohubky“ , v treťom ročníku  urobili pomazánky – medová, vajíčková, avokádová, tvarohová s mrkvou, pribináčiková a šunková a štvrtáci upiekli jablkovo – ovocný koláč. Deň jablka bol poučný, zábavný, ale hlavne chutný. Odmenou bola výdatná hostina, na ktorej si všetci pochutnali a zdravo zamaškrtili. Všetky aktivity sa nám v rámci Dňa jablka a zdravej výživy podarili a dúfame, že aspoň v tento deň sme sa všetci zamysleli nad znením hesla „Zdravá výživa je základ zdravia“.  

             

             

             

             

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Medzinárodný projekt

            Cieľom česko-slovenského projektu bolo nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami. Výmenu záložiek využili školy taktiež k nadviazaniu spolupráce a k poznávaniu jazyka, literatúry, histórie, kultúry či života žiakov v Českej republike alebo v Slovenskej republike. Úlohou nás učiteľov bolo vytvárať v triedach takú atmosféru, ktorá podnecuje a nadchýna celý kolektív žiakov pre čítanie kníh, pre diskusiu o prečítaných príbehoch a pre výtvarné stvárnenie literárneho motívu z prečítaného textu. Po oboznámení sa s príbehmi, každý si vybral ten, ktorý sa mu najviac páčil a vytvoril záložku. Svoje výrobky ukazovali spolužiakom, ktorí hádali, aký príbeh nakreslili. Mali veľkú radosť, keď uhádli, aká rozprávka alebo príbeh je na záložke nakreslený. Nevadilo im ani, že príbeh neuhádli, lebo im ho autor záložky priblížil a knihu odporučil. Práca na záložkách priniesla žiakom potešenie z tejto činnosti, obohatila ich o skúsenosť zo sústredenej práce. Žiaci sa naučili rešpektovať potreby druhých a čestne si splniť svoj záväzok voči pridelenej partnerskej školy. Do školy sme poslali 32 záložiek a malé sladké prekvapenie pre našich kamarátov.

            Z listu českej školy vyberáme:„Naše škola je vesnická, malotřídní, chodí do ní 32 žáků od první do páté třídy. Naše vesnice Vlkoš se nachází na Moravě, kousek od města Přerov nebo (možná známější) Kroměříž či Olomouc. Chci moc poděkovat vám i vašim dětem za krásné záložky, milý dopis i sladkosti."

          • Cvičenie v prírode

          • Hlavným cieľom cvičenia v prírode bolo osvojiť si základy správneho pohybu v teréne v organizovanej skupine, rozvoj vytrvalosti, samostanosti a fyzických zručností. Všetci sme sa stretli pred školou a cieľ našej cesty  bol hotel Hubert. Počas presunu žiaci plnili jednotlivé úlohy - pozorovali faunu a flóru, hovorili, čo nepatrí do prírody, sledovali dopravné značky a bezpečnosť na ceste, cvičili si rovnováhu a prekonávanie prírodných prekážok a mnoho ďalších aktivít. Po príchode do cieľa si pozreli malú ZOO, ktorá sa nachádza v okolí hotela Hubert, kde poznávali zvieratá. Po oddychu sme sa vrátili do školy a vyhodnotili jednotlivé činnosti.

            Počasie nám prialo a my sme strávili príjemné dopoludnie.

             

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Gerlachov
        • 0910885191 0527885192
        • Mlynská 21, 059 42 Gerlachov, okres Poprad Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje