• Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Z rozprávky do rozprávky

            Tretí mesiac v roku sa dlhé roky spája s knihami a čítaním. Viete, prečo sa mesiacom knihy stal práve marec a komu vďačíme za rozšírenie literatúry na Slovensku?

            Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu. Matej Hrebenda bol ľudový spisovateľ a šíriteľ slovenskej a českej knihy. Narodil sa aj zomrel v marci. Počas svojho života sa venoval zbieraniu kníh a čítanie mal rád aj napriek tomu, že celý život trpel silnou poruchou zraku. Na svojich cestách zachraňoval výtlačky pred pálením či vyhodením. Okrem kníh zbieral aj ľudové piesne či rozprávky a prispel k vybudovaniu viacerých knižníc.

            Aj my sme si pripomenuli tento sviatok knihy rôznymi aktivitami. Začali sme sa zoznamovať s rôznymi rozprávkami, ktoré sme si čítali v rámci hodín slovenského jazyka a v školskom klube detí.

            Druhá aktivita bola návšteva knižnice. Deti z materskej školy navštívili knižnicu v našej škole a žiaci zo základnej školy sa vybrali za knihami do Mestskej knižnice vo Svite.

            Po návšteve knižníc sme si pripravili projektový deň „Z rozprávky do rozprávky“. Všetci spolu, malí aj veľkí, si najskôr preverili svoje znalosti o rozprávkach v súťaži. Súťažili 3 skupiny detí v 6 oblastiach. Podľa obrázka museli uhádnuť rozprávkové bytosti, opraviť pomýlený názov rozprávky, podľa ilustrácie uhádnuť názov rozprávky, v kategórii „Na dobrú noc“ hádali, o akú rozprávku ide, páčili sa im aj hádanky o rozprávkach a nezostali v hanbe ani pri poslednej oblasti s názvom „Vieš správnu odpoveď?“. Deti preukázali dostatočné vedomosti. Tento krásny deň sme ukončili divadielkami. Deti z materskej školy si pripravili rozprávku „O Pampúšikovi“, žiaci 1. a 2. ročníka nám zahrali „Červenú čiapočku“ a najstarší žiaci „Vlk a sedem kozliatok“.

            Sviatok knihy sme ukončili návštevou divadla v Spišskej Novej Vsi, kde sme si pozreli rozprávku „Perinbaba“. Bol to krásny mesiac plný zážitkov. Veľké „ĎAKUJEM“ patrí aj pani učiteľkám za ich prípravu tohto krásneho podujatia.

            Dnes čítanie považujeme za základnú znalosť a pre mnohých z nás je tiež veľkou zábavou.

        • Zápis žiakov do 1. ročníka
          • Zápis žiakov do 1. ročníka

          • Základná škola s materskou školou Gerlachov oznamuje, že zápis detí do 1. ročníka na školský rok 2022/2023 bude  formou:

            • Elektornickej prihlášky od 04.04. - 30.04.2021. Prihlášku nájdete na hornej lište webovej stránke školy. Vyplnené prihlášky nie je nutné podpisovať. 
            • Pre rodičov, ktorí nemajú možnosť zapísať dieťa elektronicky, prídu dieťa zapísať osobne dňa 20.04.2022 od 14.00 -17.00 hod. v budove školy za dodržania všetkých platných pandemických opatrení. K zápisu je potrebné doniesť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča.

            Zapisujú sa deti , ktoré do 30.08.2022 dovŕšia 6 rokov veku a deti, ktoré mali v minulom školskom roku odklad školskej dochádzky.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Gerlachov
        • 0910885191 0527885192
        • Mlynská 21, 059 42 Gerlachov, okres Poprad Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje