• Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je príležitosťou na oslavu našej planéty a životného prostredia. Koná sa každoročne 22.apríla. Deň Zeme aj našim žiakom poskytol skvelú príležitosť, aby sa mohli porozprávať o životnom prostredí a veciach, ktoré môžeme osobne urobiť. Bola to dokonalá príležitosť naplánovať si úpravy okolo našej školy, vysadiť si zeleninové a kvetinové záhony. Na záver sme si pripravili zábavné aktivity a kvíz. Bol to skvelý spôsob, aby sme  zistili, čo žiaci vedia o našom životnom prostredí, ako chrániť lesy, ako môžeme recyklovať, čo môžeme urobiť okolo domu na šetrenie energie, čo robia rastliny pre nás a pre Zem, prečo nevyhadzujeme odpad do vody, čo môžeme vyrobiť zo starých alebo recyklovateľných predmetov.

            Keďže aj počasie nám prialo, bolo to príjemne strávene dopoludnie, plné zaujímavostí, nápadov a tvorivostí.

                                                                                                                                                            Mgr. M. Smoleňáková

        • Zápis detí do materskej školy
          • Zápis detí do materskej školy

          •                                        Základná škola s materskou školou, Mlynská 21/53,  Gerlachov

             

            ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

            na školský rok 2022/23

            sa koná od 02.05.2022 do 31.05.2022

            v čase od 8.00 hod. do 15.30hod.

            V školskom roku 2022/23 je predprimárne vzdelávanie povinné pre každé dieťa, ktoré do 31.08.2022 dosiahne 5.rokov.

             

            Do materskej školy prijímame všetky deti od 2,5 roka, ktoré majú osvojené sebobslužné návyky./ pýtať sa na WC,samostatne jesť s lyžicou/

            K zápisu je potrebne priniesť vyplnenú žiadosť,ktorej súčasťou je aj potvrdenie od lekára.

            Žiadosť si môžete vyzdvihnúť v MŠ počas prevádzky denné od 7.00 hod do 16.30 hod.

             

        • Šibi, ryby....
          • Šibi, ryby....

          • Veľkonočné dielne

            Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom v roku a zároveň oslavou jari. Napriek tomu, že mnoho veľkonočných tradícií a zvykov sa postupom času vytratilo a Veľká noc sa už v súčasnosti ani zďaleka neslávi ako kedysi, ostáva i naďalej pre mnohých obľúbeným sviatkom v roku.Veľká noc predstavuje nielen množstvo tradícií a zvykov, ale i veľa zábavy, osláv a prvé jarné dni.Pre deti sú tieto sviatky vzácne ,tešia sa na ne, pretože sú výnimočné, pestré a veselé, plné zaujímavých činností.Pre väčšinu ľudí je však Veľká noc hlavne šibačka, oblievačka, korbáče, vajíčka, zajačiky, kuriatka a iné symboly jari.Duchom príchodu jari ožila i naša škola a to nielen výzdobou,  ale aj činnosťami, ktoré s deťmi robíme,  či je to pozorovanie prebúdzajúcej sa prírody, sadenie semienok, zbieranie liečivách kvietkov. 

            Pri tejto príležitosti sme zorganizovali aj deň veľkonočných tradícií a zvykov. Deti sa oboznámili aké zvyky sa tradovali v našom  podtatranskom regióne  a priamo v našej obci.  Spoznávali čaro a význam šibačky,  aké veľkonočné vajíčka pripravovali dievčatá pre svojich  kupačov a skupinovými činnosťami pripravovali  veľkonočné ozdoby . Na záver si  spoločne vytvorili výstavku svojich prác pre rodičov. Aspoň takýmto spôsobom sa pokúšame  čiastočne zachrániť  to čaro veľkonočných sviatkov a užívať si spoločné  chvíle v rodinnom kruhu.

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Z rozprávky do rozprávky

            Tretí mesiac v roku sa dlhé roky spája s knihami a čítaním. Viete, prečo sa mesiacom knihy stal práve marec a komu vďačíme za rozšírenie literatúry na Slovensku?

            Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu. Matej Hrebenda bol ľudový spisovateľ a šíriteľ slovenskej a českej knihy. Narodil sa aj zomrel v marci. Počas svojho života sa venoval zbieraniu kníh a čítanie mal rád aj napriek tomu, že celý život trpel silnou poruchou zraku. Na svojich cestách zachraňoval výtlačky pred pálením či vyhodením. Okrem kníh zbieral aj ľudové piesne či rozprávky a prispel k vybudovaniu viacerých knižníc.

            Aj my sme si pripomenuli tento sviatok knihy rôznymi aktivitami. Začali sme sa zoznamovať s rôznymi rozprávkami, ktoré sme si čítali v rámci hodín slovenského jazyka a v školskom klube detí.

            Druhá aktivita bola návšteva knižnice. Deti z materskej školy navštívili knižnicu v našej škole a žiaci zo základnej školy sa vybrali za knihami do Mestskej knižnice vo Svite.

            Po návšteve knižníc sme si pripravili projektový deň „Z rozprávky do rozprávky“. Všetci spolu, malí aj veľkí, si najskôr preverili svoje znalosti o rozprávkach v súťaži. Súťažili 3 skupiny detí v 6 oblastiach. Podľa obrázka museli uhádnuť rozprávkové bytosti, opraviť pomýlený názov rozprávky, podľa ilustrácie uhádnuť názov rozprávky, v kategórii „Na dobrú noc“ hádali, o akú rozprávku ide, páčili sa im aj hádanky o rozprávkach a nezostali v hanbe ani pri poslednej oblasti s názvom „Vieš správnu odpoveď?“. Deti preukázali dostatočné vedomosti. Tento krásny deň sme ukončili divadielkami. Deti z materskej školy si pripravili rozprávku „O Pampúšikovi“, žiaci 1. a 2. ročníka nám zahrali „Červenú čiapočku“ a najstarší žiaci „Vlk a sedem kozliatok“.

            Sviatok knihy sme ukončili návštevou divadla v Spišskej Novej Vsi, kde sme si pozreli rozprávku „Perinbaba“. Bol to krásny mesiac plný zážitkov. Veľké „ĎAKUJEM“ patrí aj pani učiteľkám za ich prípravu tohto krásneho podujatia.

            Dnes čítanie považujeme za základnú znalosť a pre mnohých z nás je tiež veľkou zábavou.

        • Zápis žiakov do 1. ročníka
          • Zápis žiakov do 1. ročníka

          • Základná škola s materskou školou Gerlachov oznamuje, že zápis detí do 1. ročníka na školský rok 2022/2023 bude  formou:

            • Elektornickej prihlášky od 04.04. - 30.04.2021. Prihlášku nájdete na hornej lište webovej stránke školy. Vyplnené prihlášky nie je nutné podpisovať. 
            • Pre rodičov, ktorí nemajú možnosť zapísať dieťa elektronicky, prídu dieťa zapísať osobne dňa 20.04.2022 od 14.00 -17.00 hod. v budove školy za dodržania všetkých platných pandemických opatrení. K zápisu je potrebné doniesť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča.

            Zapisujú sa deti , ktoré do 30.08.2022 dovŕšia 6 rokov veku a deti, ktoré mali v minulom školskom roku odklad školskej dochádzky.

        • Fašiangy, Turíce....
          • Fašiangy, Turíce....

          • Karneval

            K fanšiangom tradične patrí aj karneval. Ani my sme na tradíciu nezabudli a 14.02.2022 sme usporiadali karneval. Princezné, modelky, lienka, včielka , baletka, superman, policajt, námorník, indián - predsatvila sa nám pestrá škála masiek. Deti šantili, súťažili, tancovali, Unavení sa mohli občerstviť šiškami a čajom. Ani jedna maska neodišla naprázdno. Všetci si odniesli nejakú sladkosť. Bola príjemná atmosféra, o ktorú sa staral Pirát, Šaška , Indián a ich kamaráti Olaf a Skyea. Už teraz sa tešíma na ďalsí rok.

        • Zážitkové učenie
          • Zážitkové učenie

          • Planéty Slnečnej sústavy a Mesiac

            V piatok 11. 02. 2022 sa deti ponorili do sveta farebného vesmíru. Učili sa ako sa volajú planéty našej Slnečnej sústavy, spoznávali znaky ročných období a zisťovali, prečo Mesiac svieti a mení sa na oblohe. Cesta vesmírom sa deťom veľmi páčila a určite si to ešte radi zopakujeme. Ďakujeme spoločnosti Astro Show, ktorá nám cez prenosné planetárium priniesla množstvo nových poznatkov.

        • Prišiel čas vianočný
          • Prišiel čas vianočný

          • Rok čo rok k nám prichádzajú pomaly a nenapadne najkrajšie sviatky roka -radostné, čarovné, bohaté, pokojné, láskyplné- VIANOCE.

            Na Vianociach sú krásne samotné prípravy na ne. V rodinách, v školách  sa všetci zapájame do spoločných prác. Nekonečne dlhý čas čakania na deň, keď sa ozve vianočný zvonček, sa  snažíme spríjemniť vyrábaním darčekov, zhotovením vianočného stromčeka, pečením medovníčkov,  písaním listu pre Ježiška a výrobou vianočných pozdravov pre svojich najbližších. Snažíme sa svojim blízkym pripraviť čo najviac radostí a prekvapení. Sviatočná výzdoba v oknách oznamujeme blížiaci sa príchod sviatkov. Na tieto sviatky sa naše deti pripravovali aj krásnym sviatočným oblečením a spoločným fotením.

            Kiežby to vianočné svetlo porozumenia a pokoja v nás zotrvalo čo najdlhšie. Bol by to najkrajší vianočný dar. Pričiniť sa oň musíme predovšetkým sami, vo svojom vnútri.

             

             

            Smoleňáková

        • Vitaj nám Mikuláš
          • Vitaj nám Mikuláš

          • 6. december je deň, na ktorý sa tešia všetky deti. Aj u nás v škole sme sa deti vzorne pripravovali a aj napriek všetkým opatreniam sme sa Mikuláša dočkali. Deti ho privolali nacvičenými básničkami a pesničkami, ktoré bolo počuť už z diaľky, a tak nás Mikuláš nemal problém nájsť. Deťom doniesol balíčky, ktoré im rozdala pani riaditeľka a on potešený naším programom pokračoval v ceste ďalej.

        •  Názov projektu:             Záložka do knihy spája školy Školský koordinátor:    Mgr. Ingrid Bašistová, vychovávateľka v ŠKD
          • Názov projektu: Záložka do knihy spája školy Školský koordinátor: Mgr. Ingrid Bašistová, vychovávateľka v ŠKD

          • Dňa 29.09.2021 sme sa opätovne ako školy zapojili do 12.ročníka česko-slovenského projektu. Tento rok sa našou partnerskou školou stala Základní škola Zámrsk. S pani Kateřinou Brandovou  sme si prostredníctvom e-mailovej pošty dohodli potrebné podmienky na splnenie projektu ( počet záložiek a termín odoslania). Veľmi sme sa tešili na spoluprácu s „novými kamarátmi“ v Zámrsku. Dozvedeli sme sa , že je to škola ako my( málotriedka) s počtom žiačikov 28. Veľmi nás to potešilo. Tento rok boli našou inšpiráciou knihy nielen zo školskej knižnice, ale aj knihy, ktoré si deti obľúbili. Boli to úryvky z dobrodružných príbehov, rozprávok i básničiek. Našou inšpiráciou boli : Bambi, Parožtekovci, Ružový balónik, Tancovanie s drakom, Lietajúci mlyn, Klások, Ukradnuté slniečko, Najkrajšie rozprávky a i.Tam sa deti stretli aj so zlatou rybkou, perníkovou chalúpkou, snehulienkou a siedmimi trpaslíkmi, či škaredým káčatkom. Deti sa snažili z každej prečítanej knihy a rozprávky urobiť vlastný výtvor. Najprv sme si knihy predstavili, niečo o nich porozprávali a žiaci si ich mali možnosť prečítať. Potom si vybral každý tému na svoju záložku. Záložky sa vyrábali na hodine výtvarnej výchovy alebo v školskom klube. Samozrejme , že v období halloweenu nesmela chýbať ani kniha „ Naša mama je bosorka“. LŽiaci vyrábali záložky s nadšením a fantáziou. Menšie deti mali možnosť záložky vymaľovať. Záložky sme zasielali v dohodnutom termíne. Do balíčka sme im pridali aj menší darček pre každého žiačika a pani učiteľky- tekvičky vyrobené z farebného papiera s menom každého žiačika našej školy. K tomu sme  ešte pridali pre každého sladkú odmenu. Taktiež bol zaslaný v balíčku aj Ďakovný list za spoluprácu so Základní školou v Zámrsku a p. Brandovou. Veríme, že aj záložky z partnerskej školy budú opäť zdobiť naše čítanky a knihy, tak ako minulý rok. Všetci sa opäť tešíme na ďalší ročník -13. „ Záložka do knihy spája školy“.

            S úctou Mgr. Ingrid Bašistová, vychovávateľka v ŠKD Gerlachov a koordinátorka projektu

        • Zdravý životný štýl
          • Zdravý životný štýl

          • Už nám jeseň odkaz dala,

            že úrodu odovzdala,

            a výživu zdravú deťom dala.

            Dňa 10.11.2021 sme si pripravili deň plný zdravého jedla, tanca a zábavy. Spoločne sme a stretli v triede, kde žiaci zaspievali pesničky o jabĺčku a  zarecitovali básničky o hruške, hrozne, orechu. Potom podľa jednotlivých ročníkov hádali hádanky a pomenovávali rôzne druhy ovocia a zeleniny. V hre „Uhádni, čo ješ“ bolo ich úlohou uhádnuť so zaviazanými očami akú zeleninu alebo ovocie ochutnali. Následne sa deti rozdelili do štyroch skupín, kde každá skupina pripravila zdravú ochutnávku. Deti z materskej školy so svojimi pani učiteľkami urobili jednohubky a upiekli jablkový koláč. Žiaci prvého ročníka pripravili smoothie a druháci zdravé nátierky. Žiaci tretieho a štvrtého ročníka „sladké pokušenie“ – ovocný pohár a tvarohový dezert. Pripravené dobroty sme všetci spoločne ochutnávali pri stole. V závere sme si zacvičili podľa hudby, pretože k zdravému životnému štýlu patrí aj pohyb. Za odmenu každé dieťa dostalo peknú jabĺčkovú medailu.

        • Jeseň, pani bohatá
          • Jeseň, pani bohatá

          • Jeseň je čarovné obdobie plné farieb, dozrievajúcich plodov, ale aj zmien počasia. Je aj predzvesťou zimy, ktorá prináša do našich príbytkov pokoj a dni oddychu. S príchodom jesene sa mení aj príroda. Ulice sú plné opadaného lístia, ktoré vytvára farebné koberce. Čaro jesene dokážu oceniť najmä deti váľajúce sa v kope lístia, alebo stačí len pohľad na lietajúceho šarkana .

            Aj naši žiaci zážitkovým vyučovaním spoznávali plody jesene. Každý žiak si na hodinu pripravil zaujímavý projekt o jeseni a  jesenných plodoch. Vyučovanie bolo pre žiakov veľmi zaujímavé, keďže plodov jesene je veľmi veľa a naši žiaci sú veľmi kreatívni.  Výsledky našej usilovnej práce sme vystavili na hlavnej chodbe. Môžete sa prísť pozrieť, akých máme šikovných žiakov.

        • Šarkaniáda 2021
          • Šarkaniáda 2021

          • Jeseň v našej škole je každoročne spätá s tradíciou púšťania šarkanov. Deti  aj tento rok netrpezlivo čakali na „našu Šarkaniádiu“. Atmosféru spríjemnilo krásne jesenné počasie. I keď vietor fúkal ako o preteky, na oblohe sa usmievalo na naše šarkany krásne slniečko.
            Deti si na spoločnú akciu priniesli vlastných šarkanov. Mnoho detí sa zapojilo a ukázalo, aké je šikovné pri púšťaní šarkana. Nad našimi hlavami  sa vznášali šarkany rôznych farieb i veľkostí. Deti sa nabehali, vyšantili do sýtosti a zatlieskali šarkanom, ktorí sa aspoň na chvíľu vzniesli do výšky. 

             

        • Divadelné predstavenie
          • Divadelné predstavenie

          • Vlk a kozliatka

            V piatok 8.10.2021 boli naši žiaci plní očakávania. Tešili sa na prvé divadielko v tomto školskom roku. Krásne bábky  im prerozprávali príbeh o Vlkovi a kozliatkach. Za svoju neposlušnosť ich skoro zjedol vlk, odkiaľ ich vyslobodila dobrá mamka. Rozprávkový príbeh žiaci pozorne vnímali a keď bolo treba, vhodne sa zapájali do deja. Mali radosť z toho, že všetko dobre dopadlo a kozliatka boli zachránené.

             

          • Dobrá hračka

          • Interaktívna výstava v Tatranskej Lomnici

            Navštívili sme interaktívnu výstavu ,,Dobrá hračka“ v Tatranskej Lomnici. Výstava ponúka návštevníkom 12 stanovíšť s povolaniami ako napríklad: doktor, hasič, policajt, stavbár, námorník, módny návrhár, kuchár, astronaut, archeológ a pod. Nachádza sa tu aj detské dopravné ihrisko a mnoho ďalších atrakcií.

            Dopoludnie sa nám vydarilo, žiaci boli spokojní, výborne sa  zabavili. 

        • Školský rok 2021/2022
          • Školský rok 2021/2022

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022

            Slávnostné otovrenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční 2. septembra 2021/štvrtok/ o 9.30 hod. Príchod žiakov do školy je od 9.15 hod.

            Pred nástupom do školy každý žiak odovzdá "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti". Žiaci si donesú školské tašky a prezúvky. 

            Ministerstvo školstva predstavilo pred začiatkom školského roka pravidlá fungovania škôl v novom školskom roku. Po novom nebude ministerstvo zatvárať školy plošne, na nástup do školy sa nevyžaduje test a pri pozitívnom prípade sa postupuje podľa pravidiel Úradu verejného zdravotníctva.

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Gerlachov
      • 0910885191 0527885192
      • Mlynská 21, 059 42 Gerlachov, okres Poprad Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje