• Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • "Nepýtaj sa, čo môže urobiť tvoja zem pre teba. Pýtaj sa čo môžeš urobiť ty pre svoju zem.“

             

            ​​​​​​​

            ​​​​​​​

            Naša škola oslávila „Deň Zeme“ viacerými aktivitami. Žiaci sa tešili na tento deň, lebo  bol iný ako tie bežné a zároveň sa veľa naučili. Najskôr si pozreli film s environmentálnou tematikou, porozprávali o životnom prostredí, o recyklácií odpadu. Zistili, že odpadový materiál sa dá  využiť na  výrobu rôznych dekoračných  predmetov. Neskôr sa presunuli do vonkajších priestorov školy, kde vyčistili priestory od odpadkov, vyhrabali starú trávu, pripravili  malú zeleninovú záhradku a záhony na vysadenie kvetov. Patrí im naozaj poďakovanie, lebo to, čo všetko deti pozbierali – normálnych ľudí naozaj zaráža, čoho sú niektorí ľudia schopní. Dôležité však je to, že naši žiaci sa starajú o prírodu nielen na Deň Zeme, ale  získavajú kladný vzťah k prírode  počas celého školského roka. Aj všetky aktivity, ktoré sme  robili, patrili ,,našej prírode“. Každý z nás by si mal uvedomiť, ako veľmi ju potrebujeme k svojmu životu.

        • Zápis detí do materskej školy
          • Zápis detí do materskej školy

          •                                     Základná škola s materskou školou, Mlynská 21/53,  Gerlachov

             

            ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

            na školský rok 2023/24

            sa koná od 02.05.2023 do 31.05.2023

            v čase od 8.00 hod. do 15.30hod.

            V školskom roku 2023/24 je predprimárne vzdelávanie povinné pre každé dieťa, ktoré do 31.08.2023 dosiahne 5.rokov.

             

            Do materskej školy prijímame všetky deti od 2,5 roka, ktoré majú osvojené sebaobslužné návyky/ pýtať sa na WC,samostatne jesť s lyžicou/.

            K zápisu je potrebne priniesť vyplnenú žiadosť,ktorej súčasťou je aj potvrdenie od lekára.

            Žiadosť si môžete vyzdvihnúť v MŠ počas prevádzky denné od 7.00 hod do 16.30 hod.

             

        • Veľká noc, veľká noc, kedyže už bude.....
          • Veľká noc, veľká noc, kedyže už bude.....

          •  

            ​​​​​​​

            ​Veľkonočné dielne

            Jarné obdobie je neodmysliteľne späté s Veľkou nocou. Tá nie je len o maľovaných vajíčkach a chutnom jedle. Naši predkovia nám zanechali množstvo krásnych zvykov a tradícii, ktoré robia tieto sviatky jedinečné a krásne aj v súčasnosti a našim cieľom je ich zachovávať. Dnešné deti a mládež poznajú len málo z toho, čo nám tu naši predkovia zanechali. Možno povedia, že poznajú a oslavujú Veľkonočné sviatky, ale to je len minimum zo zvykov a tradícií, ktoré sa na Slovensku uchovali. Preto sme sa rozhodli zorganizovať veľkonočné dielne zamerané práve na tie tradície a zvyky ktoré sú späté s našou obcou.

            Pre deti sme pripravili 7 stanovíšť. Vyrábali sme veľkonočné pozdravy, rôzne dekorácie a ozdobovali vajíčka. Na ozdobovanie veľkonočných vajíčok sme si pozvali pani Martu Faixovú, pani Emíliu Slušnú a pani Máriu Muranskú, ktoré deťom ukázali techniku vyškrabávania a zdobenie voskom. Deti mali možnosť  si to  aj vyskúšať a vyzdobiť svoje vajíčko. Práca nám išla od ruky a všetci sme sa tešili z vlastnoručne vyrobených dekorácií, k sviatku Veľkej noci. Upiekli sme aj chutného barančeka, perníčky v tvare vajíčok a zajačikov. Bol to pre nás všetkých obohacujúci deň a nikomu sa nechcelo ísť domov. Už sa všetci tešíme, ako si to užijeme budúci rok. 

            Všetkým, ktorí sa podielali na tomoto výnimočnom dni, patrí veľké ĎAKUJEME!
             

        • Marec -sviatok kníh
          • Marec -sviatok kníh

          • Máme radi knihy

            V našej škole sa snažíme v rámci výchovno - vzdelávacej činnosti o to, aby žiaci získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám, preto im v marci, kedy knihy majú sviatok, pripravujeme rôzne aktivity. 

            Žiaci si radi čítajú rozprávkové knihy, ale často aj detské encyklopédie, ktoré si môžu každý týždeň vypožičať v obecnej knižnici. Vyhlásili sme súťaž o najlepšieho návštevníka knižnice. Viťazmi boli Barborka Čonková a Patrícia Lakatošová.

            Tento rok sme sa zamerali na najmenších kamarátov.Predškolákom počas poobednajšieho odpočinku čítali školáci detské príbehy a rozprávky.
            V  marci sme opäť navštívili mestskú knižnicu vo Svite, kde boli pre nich pripravené rôzne aktivity. Aj tento rok im pani knihovníčka vysvetlila, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a ako treba s knihami zaobchádzať. Deti si tiež pozreli, aké knihy sa v knižnici nachádzajú.

            Sviatok knihy sme ukončili návštevou divadla v Spišskej Novej Vsi, kde sme si pozreli rozprávku „Perníková chalúpka“. Bol to krásny mesiac plný zážitkov. Veľké „ĎAKUJEM“ patrí aj pani učiteľkám za ich prípravu tohto krásneho podujatia.

            Veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti.

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Základná škola s materskou školou Gerlachov oznamuje, že zápis detí do 1. ročníka na školský rok 2023/2024 bude  formou:

            • Elektornickej prihlášky od 04.04. - 30.04.2023. Prihlášku nájdete na hornej lište webovej stránke školy. Vyplnené prihlášky nie je nutné podpisovať. 
            • Pre rodičov, ktorí nemajú možnosť zapísať dieťa elektronicky, prídu dieťa zapísať osobne dňa 19.04.2023 od 14.00 -17.00 hod. v budove školy. K zápisu je potrebné doniesť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča.

            Zapisujú sa deti , ktoré do 30.08.2023 dovŕšia 6 rokov veku a deti, ktoré mali v minulom školskom roku odklad školskej dochádzky.

        • Fašiangy, Turíce
          • Fašiangy, Turíce

          • Karneval

            Dňa 14.2.2023 sa v našej ZŠ s MŠ Gerlachov konal fašiangový karneval. Fašiangy – čas radosti a veselosti, hudby a zábavy. Prípravu masiek, výrobu škrabošiek a výzdobu triedy vystriedala karnevalová zábava. Nedočkavé deti, plné očakávania, ich rozžiarené oči, pestré karnevalové masky plné fantázie, obľúbení hrdinovia a krásne princezné sľubovali bohaté karnevalové zážitky. Fašiangový program, sprievod masiek za veselej hudby a ich predstavenie sprevádzala výborná atmosféra. Nasledovali zábavné súťaže, veselá zábava plná radosti a smiechu a sladké hodovanie pri šiškách a čaji. Spokojný úsmev na tvárach deti prezrádzal, že to bol vydarený fašiangový karneval.

        • Advent - predvianočný čas
          • Advent - predvianočný čas


          • Štvortýždňové obdobie adventu je pred slávením Vianoc. Adventná doba nie je našťastie len časom nákupnej horúčky. K súčasným Vianociam patria aj vianočné symboly. Jedným z nich  je aj vianočný stromček, adventný veniec. Rozlievajúce sa svetlo z horiacich sviec vyjadruje prichádzajúceho Krista. Medzi zvyky patrí aj výroba vianočných jasličiek.. Do dnešného dňa tiež prežíva zvyk posielať priateľom alebo známym pri príležitosti vianočných sviatkov vianočné pozdravy. Dnešné Vianoce si bez pozdravov nevieme predstaviť. Tradičný je aj výber štedrovečerných jedál. Štedrovečerný stôl symbolizuje hojnosť. Pod obrus dávame peniaze , aby ich v budúcom roku bolo viac.

            Aj žiaci v našej škole si počas štyroch týždňov pripomínali tieto tradície.

            Prvý adventný týždeň sme pre žiakov pripravili besedu o zvykoch a tradíciách,  ktoré si ľudia pripomínali na Katarínu, Ondreja, sv. Barbory a Lucie. Pripomenuli si to rozprávaním, pozeraním filmov, zábavou, kvízmi a spoločnou prípravou koláča. Na Ondreja sme liali roztopený vosk cez kľuč  do studenej vody, aby vzniklo povolanie ,,budúceho manžela“. Spoločne sme naaranžovali adventný veniec a zapálili prvú adventnú sviečku.

            V druhom adventnom týždni  sa žiaci  pripravovali na príchod Mikuláša. Mikuláša sme privítali pri Obecnom úrade rôznymi pesničkami, básničkami, aby sme  sa takto mohli poďakovať za darčeky a balíčky od neho. Na záver sme spoločne rozsvietili vianočný stronček.

            Tretí adventný týždeň sme začali ,,Vianočnými dielňami“. Tam si žiaci mohli pripraviť darčeky pre svojich najbližších. Vyrábali sme pohľadnice, svietniky, sviečky a rôzne ozdoby na vianočný stromček, ktorými sme  si spoločne aj stromček vo vestibule vyzdobili. Na záver sme sa presunuli do vianočnej pekárne, kde sme napiekli medovníčky na vianočné posedenie.

            Posledný adventný týždeň bol plný prekvapení. Pod stromčekom si žiaci našli rôzne hračky, písacie potreby. Potešili sa aj zo spoločenských hier a lega. Pri slávnostne prestretom stole sme si zaspievali pieseň ,,Tichá noc,“. Na záver sme si pochutnali na slávnostnom obede, vlastnoručne vyrobených medovníčkoch a dobrotách. Adventný týždeň sme zakončili diskotékou a tešili sa na vianočné prázdniny.

        • Anjel Vianoc 2022
          • Anjel Vianoc 2022

          • výtvarná súťaž

            Tatranská galéria v Poprade vyhlásila celoslovenskú predvianočnú súťaž „Anjel Vianoc“. Súťaž bola vyhlásená do 13. novembra 2022  a námetom tejto súťaže bolo nakresliť anjela . Použitá mohla byť rôzna veľkosť a technika prevedenia. Podmienkou bolo vybrať desať najkrajších prác s touto témou. Žiaci sa veľmi snažili, a preto im aj zaslúžene patrí ocenenie, ktoré získali a  svoje obrázky mohli aj sami prezentovať na tejto výstave. Sme pyšní , že sa aj naša škola môže  zaradiť medzi školy, ktorých deti sú kreatívne , zručné a vedia využívať svoju širokú fantáziu.

        • Šarkaniáda 2022
          • Šarkaniáda 2022

          • Aj v tomto roku jeseň nesklamala , prírodu obohatila pestrými farbami, dopriala nám kopec krásnych slnečných dni , ktoré sme i my s deťmi mohli využiť na detské hry a zábavky. Vyšantili sme sa pri zbere listov, zbierali sme prírodniny a vytvárali rôzne predmety a celé toto jesenné obdobie sme zavŕšili zorganizovaním už tradičnej šarkaniády. Deti si priniesli vlastných šarkanov, ktoré sme si spolu zmontovali a zábava mohla začať. I keď vietor bol trošku lenivý, ale aj tak sa podarilo šarkanom vzlietnuť a zaplnili aspoň na malú chvíľu celú oblohu nad našimi hlavami. Všetci zúčastnení sa predstavili so svojim šarkanmi pri oblietaní prekážkovej dráhy a neskôr ich čakalo občerstvenie - teplý čaj a chutný koláč. Detský smiech a dobrá nálada bola odmenou pre všetkých zúčastnených, Samozrejme na záver bolo vyhodnotenie a každý dostal ako pamiatku malého cukríkového šarkana.

        • iBobor
          • iBobor

          • Informatická súťaž

            Čo je iBobor?

            V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            V tomto školskom roku sa do súťaže na našej škole zapojilo 13 žiakov z 2. - 4. ročníka. Žiaci sa veľmi snažili a v konečnom účtovaní 4 získali ocenenie a boli úspešní riešitelia. Srdečne im gratulujeme!

        • AstroShow
          • AstroShow

          • Prenosné planetárium

            Po roku k nám opäť zavítala spoločnosť AstroShow so svojím prenosným planetáriom. Téma bola o vode. Deti sa najskôr ponorili do podmorského sveta, kde plávali spolu s morskými živočíchmi a potom spolu s kvapkou putovali, aby zistili ako funguje kolobeh vody v prírode. Pre všetkých to bolo zaujímavé a pútavé premietanie. 

        • Deň jablka
          • Deň jablka

          • Zdravá vyživa je základ zdravia

            Dňa 21.10.2022 sme si v našej škole ZŠ s MŠ Gerlachov pripomenuli Deň jablka a zdravej výživy. Rôznymi aktivitami sme sa snažili sprostredkovať deťom význam jabĺčka – ako o veľmi zdravom ovocí a dôležitosť zdravej stravy pre naše zdravie. V úvode sa deti aktívne zapojili do rozhovoru o jablku. Rozprávali sme sa  ako si môžeme vychutnávať jablká:  jesť surové, v šalátoch, v jablkových koláčoch, džúsoch... Veľmi veľa výživných látok sa nachádza v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať.  Deti postupne pomenovávali a spoznávali ovocie a zeleninu hmatom, čuchom i chuťou.  Potom sme si spoločne zaspievali pesničku o ovocí „Oberaj, ovocie, oberaj“ a zarecitovali básničku o hruške. Pri ochutnávke ,,uhádni, čo ješ“  sme deťom zaviazali oči, aby ochutnali nielen svoje obľúbené ovocie, ale mali možnosť ochutnať aj  niečo nepoznané. Následne sa deti rozdelili do skupín, kde každá skupina so svojou pani učiteľkou pripravila zdravú ochutnávku. Deti z materskej školy pripravili do malých pohárikov cheesecake s tvarohom a ovocím, žiaci prvého ročníka ovocný šalát, druháci pripravili ,,jednohubky“ , v treťom ročníku  urobili pomazánky – medová, vajíčková, avokádová, tvarohová s mrkvou, pribináčiková a šunková a štvrtáci upiekli jablkovo – ovocný koláč. Deň jablka bol poučný, zábavný, ale hlavne chutný. Odmenou bola výdatná hostina, na ktorej si všetci pochutnali a zdravo zamaškrtili. Všetky aktivity sa nám v rámci Dňa jablka a zdravej výživy podarili a dúfame, že aspoň v tento deň sme sa všetci zamysleli nad znením hesla „Zdravá výživa je základ zdravia“.  

             

             

             

             

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Medzinárodný projekt

            Cieľom česko-slovenského projektu bolo nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami. Výmenu záložiek využili školy taktiež k nadviazaniu spolupráce a k poznávaniu jazyka, literatúry, histórie, kultúry či života žiakov v Českej republike alebo v Slovenskej republike. Úlohou nás učiteľov bolo vytvárať v triedach takú atmosféru, ktorá podnecuje a nadchýna celý kolektív žiakov pre čítanie kníh, pre diskusiu o prečítaných príbehoch a pre výtvarné stvárnenie literárneho motívu z prečítaného textu. Po oboznámení sa s príbehmi, každý si vybral ten, ktorý sa mu najviac páčil a vytvoril záložku. Svoje výrobky ukazovali spolužiakom, ktorí hádali, aký príbeh nakreslili. Mali veľkú radosť, keď uhádli, aká rozprávka alebo príbeh je na záložke nakreslený. Nevadilo im ani, že príbeh neuhádli, lebo im ho autor záložky priblížil a knihu odporučil. Práca na záložkách priniesla žiakom potešenie z tejto činnosti, obohatila ich o skúsenosť zo sústredenej práce. Žiaci sa naučili rešpektovať potreby druhých a čestne si splniť svoj záväzok voči pridelenej partnerskej školy. Do školy sme poslali 32 záložiek a malé sladké prekvapenie pre našich kamarátov.

            Z listu českej školy vyberáme:„Naše škola je vesnická, malotřídní, chodí do ní 32 žáků od první do páté třídy. Naše vesnice Vlkoš se nachází na Moravě, kousek od města Přerov nebo (možná známější) Kroměříž či Olomouc. Chci moc poděkovat vám i vašim dětem za krásné záložky, milý dopis i sladkosti."

          • Cvičenie v prírode

          • Hlavným cieľom cvičenia v prírode bolo osvojiť si základy správneho pohybu v teréne v organizovanej skupine, rozvoj vytrvalosti, samostanosti a fyzických zručností. Všetci sme sa stretli pred školou a cieľ našej cesty  bol hotel Hubert. Počas presunu žiaci plnili jednotlivé úlohy - pozorovali faunu a flóru, hovorili, čo nepatrí do prírody, sledovali dopravné značky a bezpečnosť na ceste, cvičili si rovnováhu a prekonávanie prírodných prekážok a mnoho ďalších aktivít. Po príchode do cieľa si pozreli malú ZOO, ktorá sa nachádza v okolí hotela Hubert, kde poznávali zvieratá. Po oddychu sme sa vrátili do školy a vyhodnotili jednotlivé činnosti.

            Počasie nám prialo a my sme strávili príjemné dopoludnie.

             

        • Oznam
          • Oznam

          • Začiatok školského roka 2022/2023

            Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 bude v pondelok 05.09.2022 o 9.30 hod v budove školy.

            Žiaci si prinesú školské tašky a prezuvky. Prosíme rodičov žiakov, aby prišli so svojimi deťmi nakoľko treba podpísať písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti dieťaťa/žiaka. Prevádzka v materskej škole začína tiež v pondelok o 7.00 hod.

            Tešíme sa na vás!

             

        • Letná škola
          • Letná škola

          • 15.08.2022 - 26.08.2022

            Projekt Letná škola 2022, realizovaný od  15. - 26. augusta 2022, poskytol žiakom možnosť na osvojenie, prípadne upevnenie vedomostí, zručností a spôsobilostí, ktoré si nedostatočne osvojili počas školského roka 2021/2022, najmä v dôsledku dlhotrvajúceho dištančného vzdelávania. 

            Zámerom našej letnej školy bolo poskytnúť žiakom zmysluplné využitie  času počas letných prázdnin s výchovno-vzdelávacími aktivitami, ktoré boli prispôsobené veku a potrebám žiakov. Vzdelávanie neprebiehalo klasickou formou, ale formou zážitkového, hravého a tvorivého učenia sa. Žiaci pritom vôbec nemuseli chodiť ďaleko. Bádateľské aktivity boli zamerané na rozvoj prírodovednej gramotnosti, získavanie nových informácií, spoznávanie okolia školy, aby sa tak deti zblížili s prírodou a vedeli sa v nej orientovať, správať, zvýšiť svoje pohybové schopnosti a výkonnosť. Deti sa naučili rozoznávať bylinky a ich názvy, spoznávali okolie školy turistikou do susednej dediny. Zmerali si sily v pohybových súťažiach. Z darov prírody si deti neskôr vyrobili výrobky, ktoré zdobili nasledujúce dni školský dvor. Súčasťou aktivít našej letnej školy bola aj podpora tvorivosti a iniciatívnosti, hodnotovej  výchovy a čitateľskej, matematickej, informačnej a prírodovednej gramotnosti, ako aj analytického a kritického myslenia. Deti okrem toho pomocou didaktických hier a zážitkového učenia realizovaného v prírode, nadobudli nové poznatky o Slovensku a jeho krásach.

            Letná škola síce už zatvorila svoje brány, ale dojmy a spomienky tu ostali. Všetci spoločne sme sa snažili o vytvorenie pozitívnej klímy skupín a priestoru na spoznávanie bežného života žiakov navzájom. Aktívne strávené dva týždne v letnej škole priniesli deťom skvelé zážitky, priateľstvá a ukázali nové možnosti trávenia voľného času. Naši žiaci sa taktiež naučili vzájomnej tolerancii a spolupráci, nadobudli praktické zručnosti a s tým spojené aj trvalejšie vedomosti. Vládla medzi deťmi uvoľnená a priateľská atmosféra.

            Finančné prostriedky alokované na túto výzvu boli poskytnuté zo zdrojov UNICEF a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

             

        • Deň detskej radosti
          • Deň detskej radosti

          • Už len pár dní s je tu koniec školských povinností. Tak sme sa rozhodli spestriť deťom tie posledné dni
            a pripravili sme im v utorok 28.6. v areáli školy deň plný hier, súťaží a zábavy s hudbou. Na začiatku si
            svoju odvahu a silu precvičili pri zdolávaní pripravených súťaží, po ich zdolaní ich čakalo občerstvenie
            v podobe hot-dogu a ako odmena ich čakal veľký kopec zmrzliny, o ktorú sa postaral svojim darom
            majiteľ jadranskej zmrzliny zo Svitu. Po oddychu čakalo deti spoločné cvičenie na hudbu Tárajka
            a Popletajky , pri ktorej sa vyšantili aj pani učiteľky. Nakoľko slnko veľmi pálilo presunuli sme sa do
            tried, tam im pani učiteľky premietli krátke rozprávky. Takto sme si spoločne užili krásny deň, plný
            radosti a veľkou odmenou pre nás bolo vidieť úsmev a radosť v tvárach deti.

        • Dlaň dokorán
          • Dlaň dokorán

          • Dobrý skutok pohladí dušu každého človeka

            Dalň dokorán bola výzva, cieľom ktorej bolo vytvoriť najdlhšiu reťaz detských dobrých skutkov na Slovensku. Každé dieťa si na výkres nakreslilo svoju ruku, vystrihlo ju a do dlane napísalo dobrý skutok, ktorý uskutočnilo. Do súťaže sa v rámci Slovenska zapojilo 160 škôl, 26 900 detí a vytvorili sme raťaz dlhú 3 920 metrov.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Gerlachov
      • 0910885191 0527885192
      • Mlynská 21, 059 42 Gerlachov, okres Poprad Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje